mandag den 16. juni 2014

Folkemødet – en demokrati-legestue

Danmarks Naturfredningsforening har været med alle fire gange, Folkemødet på Bornholm har været afholdt. Konceptet er jo lånt fra svenskerne og går i korte træk ud på, at man flytter alle beslutningstagerne lidt ud i hjørnet af landet i fire dage, så de ikke har mulighed for at fare frem og tilbage imellem møder og alt muligt andet. Derved bliver de tvunget til at være til stede i flere og længere debatter og være lidt tættere på folk af alle slags.

Der har været kritik, fx har det lydt, at Folkemødet bare er for politikere og professionelle lobbyister – og at det hele bare er én lang fest for de ansatte i folketing, medier og organisationer. Helt sikkert er det, at der er masser af politikere og lobbyister i gadebilledet – og til debatterne, men der er også masser af demokratiinteresserede borgere efterhånden. Jeg kender flere, som synes, det er interessant at tage på ferie eller forlænget weekend på Bornholm, hvor de kombinerer dansk sommer og fadøl med nogle gode debatter. Det er en slags festival med mening. En glad stemning, hvor borgere af alle slags er helt inde i maskinrummet af demokratiet og har mulighed for at snakke direkte med politikerne og med de organisationer, de måske slet ikke vidste eksisterer.

Frokost og fadøl
Og fest er der også, ja, for det er noget af det, der skaber den lidt friere stemning, som gør nye tanker og idéer levende. Alliancer og idéer skabes også over en frokost eller en fadøl. Det er der sådan set ikke noget mærkeligt ved. Men jeg har endnu ikke mødt nogen politikere eller professionelle lobbyister på Folkemødet, som havde svært ved at holde balancen. Til gengæld har vi spændende og lange arbejdsdage på langt over 12 timer, hvor vi småløber fra den ene debat til den næste, tweeter undervejs om vore budskaber og koordinerer løbende, hvem der skal tale med hvem om hvad.

Det er sindssygt spændende at være en del af Folkemødet, fordi det faktisk er ved at finde sin plads som en levende demokratisk platform. For borgere af alle slags er nu faktisk med. Det er alle aldersgrupper og alle samfundslag, som har fundet ud af, at det er sjovt af være andet end forbruger. Det er nye borgerinitiativer, som fx Borgerlyst og fødevarefællesskaber, og det er masser af ungdom med eller uden skoler. Der er virksomheder i alle størrelser og brancher. Her kan vi for alvor lege demokrati, og hygge os og føle, at det hele alligevel nytter og opleve at dem, vi hver dag ser i tv, er rigtige mennesker.

Fredag aften sad jeg og fulgte dagens sidste debat, hvor Dansk Energi forsøgte at forklare energiafgifterne til Landbrug & Fødevarer, og Steen Gade sagde, at vi måske skulle sætte gang i en større folkelig debat om, hvordan vi skal skrue fremtidens energisystem sammen. Lørdag sagde flere politikere, at de jo ikke vidste, at det var skifergas, de sagde ja til, da Lykke Friis ville give tilladelse til at efterforske mere gas i 2010. På vejen til skifergas-debatten poppede jeg og to kolleger lige ind hos Rasmus Helveg Petersen i Radikales telt for lige at hilse på og fortælle om DNs politik for fremtidens energiforsyning.

Man får lyst til at blive ved til man segner på Folkemødet. Derfor skulle jeg også kun have en enkelt fadøl til middagen, så jeg var klar i hovedet til resten af aftenens diskussioner rundt omkring i byen.

Jeg håber, du sidder og får lyst til at være med næste år. Allinge venter på dig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar