I 2020 er Danmark løbet tør for olie og gas og mister derved en indtægt på 67 milliarder kroner årligt. Sådan ser det i hvert fald ud ifølge Energistyrelsen (Energistatistikken for 2008).
Hvad gør vi så?
Ja, vi kan jo vælge at agere, som vi plejer - og købe russisk gas til den tid, eller vi kan fortsætte med at basere vores energiforsyning på den forurenende kul, som der er masser af. Nu er vores kraftværker jo toptunede til kullen. Der er rigeligt af den, og den er billig – lige nu.
Men vi kunne også vælge at agere lidt mere reflekteret, tage tyren ved hornene og satse på at blive 100 procent selvforsynende med vedvarende energi i løbet af 20-30 år. Det er en stor satsning, men tænk engang, hvad vi vil få oveni hatten, hvis vi gør det.
Luftforureningen vil falde drastisk – nationalt, fordi kraftværkernes udledninger vil reduceres til næsten ingenting, og lokalt, fordi et samfund, der er baseret på vedvarende energi, hænger nøje sammen med en revolution for el-bilen. Når flere hundrede års afhængighed af forbrændingsmotorer ophører og erstattes med elmotorer, vil det betyde langt mindre støj.
Også de utallige tilfælde af jordforurening fra private såvel som erhvervsolietanke, vil klinge af, når vi udfaser brugen af fossile brændsler over en kam.
Hvad skal der til? Først og fremmest politisk mod til at gøre op med kortsigtede økonomiske kalkuler om, at billig gas fra Rusland er en god forretning, og at kul er billig og rigelig. Fra politisk side skal man turde erkende, at de store satsninger på kraftværkerne ikke er en løsning, der rækker ud i fremtiden.
En af motivationerne for at vælge den vedvarende energi-vej er de faldende udledninger og deraf bedre sundhedstilstand. Men det er i lige så høj grad tanken om selvforsyning, der skal drive satsningen på den vedvarende energi. Satser vi på solen, vinden og bølgernes energi, behøver vi ikke lave prognoser for, hvornår vi løber tør, eller hvornår priserne vil svinge som følge af andre landes udenrigspolitik. Hvad venter vi på?
I Danmarks Naturfredningsforening opfordrer vi regeringen til ikke bare at følge markedet og de kortsigtede besparelser. Tænk stort og visionært – kap 1980’ernes navlestreng til de fossile energiteknologier og flyt al fokus og alle midler over på en energiforsyning og distribution, der i løbet af en generation er ude af afhængigheden af alt andet end sol, vind og geotermi. Opstil faste delmål for hvert tredje år og afsæt de nødvendige midler. Tænk virkemidlerne igennem og integrer dem i ny lovgivning, så alle dele af vores energisystem geares til et system, hvor alle former for vedvarende energi integreres optimalt.
Vi har potentialet i Danmark til igen at blive en førernation inden for disse teknologier, men der skal satses helhjertet!
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)