tirsdag den 28. juni 2011

Er du borger eller forbruger?

Det er jo ikke for sjov, når jeg sidste gang skrev om, at vi må lave noget om – noget af det helt grundlæggende. Det, jeg snakkede om sidst, var, at vi skal leje i stedet for at eje og at ting skal holde længere.

Men skal vi have et virkelig bæredygtigt samfund, skal vi længere ind… helt ind i sjælen… der hvor vi føler os som forbruger eller som borger… Prøv lige at spørge dig selv, hvad du er mest… jeg venter…

Du vil nok helst sige borger, men prøv så at tænke på, hvad det er, der optager mest af din tid og dine tanker i det daglige. Hvor lang tid bruger du på at kigge i tilbudsaviser og på reklamer i TV? – på at købe ind, på at overveje dit næste køkken, badeværelse, carport, bil, iPod, kamera, ferie, restaurantbesøg…

Og hvor lang tid bruger du så på frivilligt foreningsarbejde i kollegierådet, andelsboligforeningen, løbeklubben eller dit politiske parti? På at lave en festival på studiet, etablere en fælles legeplads for kvarterets børn eller skabe bedre faciliteter i medborgerhuset? Hvor ofte reflekterer du over dagens strøm af nyheder og sætter dig til tasterne og skriver et debatindlæg, der måske kan gøre en forskel? Hvornår har du sidst gjort noget, som ikke kun er til dit eget og din families bedste, men som kan gøre en reel forskel for en større gruppe af mennesker?

Så er du så mest borger eller forbruger?

Når jeg spørger på denne måde, så er det fordi, forbrugeren, for mig at se, er ved at æde mange af os op indefra. Det er spændende at købe nyt, at drømme om store biler og perfekt indrettede hjem – for mange er det simpelthen blevet den primære interesse.

Er det et problem? Ja, det er det af flere grunde: Det er et problem for dig selv, fordi dit liv bliver et kapløb om, hvor mange penge du har til at købe hvor meget. Men det er også et problem for vores demokrati. Det fungerer nemlig kun, hvis vi deltager i det – og her er det ikke nok at købe…;-) Vi står midt i store kriser af såvel økonomisk som klimamæssig karakter, og der er behov for, at du finder din indre borger frem og træder ud af din stue, ind i det offentlige rum og kæmper for det, du tror, er bedst for os alle – for vores fælles verden.

En lille sidegevinst… du risikerer at få nye venner…;-)

4 kommentarer:

  1. Kære Christian
    Det er givetvis ikke første gang du hører dette (eller som musiker selv er kommet i tanke om det) i forbindelse med DN's kommende Forbrugspolitik, MEN - in case not: Manner hvor springer dette over 30 år gamle vidunderlige nummer i tankerne http://www.youtube.com/watch?v=YeAzr8eh1h8
    God sommer og 1.000 tak for indsatsen!!
    Knus
    Maria
    (Maria Landschoff Møller)

    SvarSlet
  2. Rigtig godt indlæg. Jeg tror, at det der forvirrer folk - og ind i mellem også mig selv - er, når man i medierne hører, hvor skidt det er, når forbruget daler. "Hjulene skal jo holdes igang!" "Julesalget skal blive bedre end sidste år!" O.s.v.
    Selvfølgelig skal varesalget ikke gå i stå, fordi vi intet køber, MEN vi skal lære at købe gode bæredygtige varer, som så ikke skal skiftes ud så tit.

    SvarSlet
  3. Forud for min tid, jeg var. Nu er Story of Stuff på vej med en lille film om denne problemstilling: The Story of Change

    SvarSlet
  4. Rigtig godt indlæg, Christian!

    SvarSlet