tirsdag den 20. september 2011

Håb om en grøn regering

Set fra min stol er der håb - håb for en grøn regering. De partier, der lige nu er ved at blive enige om et regeringsgrundlag, har alle sagt, at en ambitiøs klima-, natur- og miljøpolitik er et must. Det er det også for mig.

Jeg glæder mig til at se, hvad de tager fat på først. Får vi en samlet naturlov, der skaber mere skov og sammenhængende natur, får vi en klimapolitik med en køreplan for, hvordan vi omlægger vores energisystem til 100 procent vedvarende energi inden 2040 eller starter de med det konkrete, fx at lukke hullet i loven for flere forurenede grunde som Collstrops?

Rigtig spændende bliver det dog at se, om de formår at tænke store tanker om finansieringen. Det er jo ofte her, venstrefløjen bliver kritiseret. På den anden side, er det heller ikke gået så godt de sidste ti år. Men der er masser af økonomi i både natur og klima, hvis man formår at tænke visionært.

På klimaområdet bliver biomassen den nye olie. Om 10 år vil olien være begrænset og biomasseteknologierne udviklede, og alle vil løbe efter biomassen. Om 20 år vil priserne for biomassen være fløjet til himmels og være årsag til nye krige og kriser.

Så hvad gør en klog regering i dag? Kaster penge – og dermed også beskæftigelse – efter alt det, der kan sættes i stedet for biomasse: Solvarme, solceller, geotermi og vindmøller. Jordvarme, fjernvarme, elbiler og lokal biogasproduktion fra affald. Det intelligente elnet og energilagre. Alt sammen investeringer, der bringer os i front og gør os uafhængige af kampen om ”den nye olie”.

Der er nogle barrierer for disse satsninger: Oliefyr er et kendt og billigt produkt – sol og geotermi kræver satsninger. En anden er, at hvis vi springer biomassen over, så redder vi ikke industrilandbruget i første omgang. Mange ser nemlig biomassen som en guldkalv for et landbrug i krise.

Heldigvis kan vi redde landbruget også – og samtidig skabe mere og bedre natur. De skal nemlig omlægge til økologi hurtigst muligt, så de kan producere nogle ordentlige produkter, de kan få en ordentlig pris for og samtidig behandle naturen ordentligt.

God arbejdslyst til den røde blok! Jeg glæder mig til solceller, elbiler og bedre økologi-udvalg i butikkerne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar