tirsdag den 10. januar 2012

Bæredygtighed 2.0 ...?


En af de ting, regeringen har i sit regeringsprogram, er en ny bæredygtighedsstrategi. Det er ikke nemt at lave sådan en. Af flere grunde. Først og fremmest fordi bæredygtighed er et utroligt bredt begreb. Det indeholder næsten alt: sociale forhold, arbejdsmiljø, etik, miljø, menneskerettigheder, forbrugerforhold, ledelseskultur, åbenhed og så videre. Men også fordi der har været så mange forsøg på at gøre bæredygtighed konkret og forståeligt. In­gen af delene har for alvor flyttet noget, samlet set. 


En ny strategi for bæredygtig udvikling bør som minimum indeholde en garanti for handling. Det kræver politisk mod og reelle initiativer samt et ambitiøst og sammenhængende måleprogram. Man kan som bekendt kun styre, hvad man kan måle, hvilket mange forgæves forsøgte at forklare den foregående regering.

Men skulle disse ønsker blive opfyldt, så er vi alligevel kun der, hvor en række andre af de gode bæredygtighedsstrategier før har været. Der er ligesom brug for noget mere - noget nyt - noget andet, hvis vi skal videre med bæredygtighed version 2.0.

Nytænkning finder man ikke meget af - og dog - Jeg er ved at læse en ny bog fra Samsø Energiakademi. Den er skrevet af Søren Hermansen og Tor Nørretranders og hedder 'Fælledskab' (ja, der skal være d). En fælled er et sted eller en ressource, som vi forvalter. Forfatternes pointe er, at når vi forvalter sammen i et fællesskab, så giver det en masse fordele - og flere af fordelene er egentlig overraskende. De skriver blandt andet:

'Fælleden skærper pointen. En fælled er fællesskabets juvel, og jo bedre den har det, des bedre har alle i fællesskabet det'.

Det koster skattepenge at få togene til at køre til tiden, men det er især de rige, der gør store forretninger og derfor har mange ansatte, som har allermest glæde af, at togene kører til tiden. 

Hele samfundet bliver rigere af, at der ikke er nogen, der tigger i gaderne, går i vejen, skaber uro, spreder sygdomme, gør folk i dårligt humør og laver indbrud hele tiden. Samfund med stor lighed er rigere end samfund med stor ulighed. Ulighed er en dårlig forretning, især for de rige, viser en stribe undersøgelser.

Jeg synes, der skal arbejdes videre på begrebet fælledskab i en ny dansk bæredygtighedsstrategi. Og vi har en masse byggesten liggende lige for vore fødder, som vi kan arbejde med. Lokal Agenda 21 har været udvandet i mange år, fordi der ikke har været en fælled, ingen forpligtelser, ingen politisk vilje til at dele magten ud på så lokalt et niveau. Det, og mange andre ting, skal vi ha­ve lavet om på.

1 kommentar:

  1. Vi skal i det hele taget i gang med en ændret livsstil, hvilket er et langt sejt træk, hvor regeringen skal overveje om de sidste århundredes virkemidler nu også er de rigtige i 2100 tallet. Jeg tvivler. Miljømærkning har ikke for alvor rykket, alligevel taler man om mere miljømærkning og mere offentlig grønt indkøb osv. Måske skal vi, som jeg forstår Tor & Søren, mere tilbage til Fælleden og skabe lokalt nye former for praksis, hvad Søren har bidraget til på Samsø, med begrænset indblanding oppefra, men med stort Forsamlingshus på Samsø Fælleden og stor involvering af høj og lav, blå og rød. Vi skal kort sagt have gang i Højlunds Forsamlingshus, hvor alle lokalt diskuterer sig frem til en livsstil, som alle kan være med på. I mit lille lokalsamfund er vi startet med at lave Klimaskole på den lokale folkeskole - Lindebjergskolen, så får vi også forældrene i tale. Skolen samarbejder med idrætshallen - Gundsølillehallen, ved siden af skolen om bæredygtig mad, så vi får sammenhæng mellem læring og praksis. Købmanden udbud skal også have ændret. Vi lave vandprojekter på skolen har som mål, at hal og skole skal være have en vedvarende energiforsyning inden 2015 Derudover har vi en energilandsby, Herringløse, hvor den gamle skole er forsamlingshuset, hvor alle diskuterer energi, Søren har optrådt der. Erfaringen er, at alle godt vil ændre livsstil, men føler at afstanden til regeringen er for stor og for uforståelig, og man derfor skal have typer som Søren til at skabe den rette stemning i forsamlingshuset. Så den handling der skal understøttes af regeringen er aktiviteter, det handler om Fælleden og det kreative Forsamlingshus miljø, som kommunerne får mulighed for lokalt at støtte op om via det man får ind for den grønne afgiftspolitik, som vi kan forvente bliver en del af den samlede skattereform her i 2012.

    SvarSlet