onsdag den 18. januar 2012

Så er det nu...

Jeg er til et seminar i dag, kaldet IN 100 Years From Now (www.in100y.dk), som handler om at se på, hvor vi står i dag som menneskehed og så kigger på mulige fremtids-scenarier for om 100 år. Her efter frokost har vi haft besøg af Hardin Tibbs (www.hardintibbs.com), som fortalte os, at det er nu… 2012.

Det, der er nu, er skiftet fra den industrielle tankegang til den bæredygtige tankegang. Modeller baseret på undersøgelser af udviklingen i borgeres holdninger siden 1970’erne viser, at det det er nu, i 2012, at mere end halvdelen af borgerne i den vestlige verden har skiftet værdier. De gamle værdier er industrialiseringens, dvs. produktivitet, effektivitet, profit, mest muligt til mig for færrest penge. De nye værdier går på bæredygtighed, på at vores verden skal kunne bære vores tilstedeværelse, at vi er en del af en fælles verden, som vi gerne vil passe på.

Det er jo en fantastisk nyhed, men salen summede og hænderne røg op… For hvordan passer dette med hvad vi ser på markedet? Danmark er fx førende på markedsandel af økologiske varer med 5% af markedet… 5%... der er altså langt op til halvdelen. Og forklaringen er selvfølgelig, at tanken kommer først. Derefter kommer handling – men de rette handlinger hæmmes af en masse barrierer, som vi nu skal gøre en masse for at nedbryde. De banale er pris, kvalitet, troværdighed – og kan vi rykke på dem, kan vi flytte meget i forhold til at få borgerne, dig og mig, til at handle efter overbevisning. Men der er også en masse underliggende mekanismer i os mennesker, som har betydning for at vi siger eet og gør noget andet.

Kig lidt rundt i mine tidligere blogindlæg og se, om du kan finde nogen af dem der… ;-)

2 kommentarer:

  1. Et paradigmeskifte i befolkningen - en grøn landbrugsproduktion - den kan begynde nu med at gældssanere de konkurstruede landbrug med et krav om at omlægge til økologi - reducere brugsstørrelserne - Jeg har skrevet et manifest om landbrugsproduktionen i de kommende 100 år - som FU har fået som en kommentat til udkast nr.19- bedste hilsner
    Jens Fisker - formand Landbrugsfagligt Netværk

    SvarSlet
  2. Tak, Jens, jeg har set og forholdt mig til dit indlæg, og FU nikkede til at gå videre med processen omkring udkastet til vores politik om fremtidens forbrug i mandags.
    Hilsen
    Christian

    SvarSlet