tirsdag den 1. maj 2012

Pick the solution…?


Økonomisk krise. Klimakrise. Fødevarekrise. Hvis vi skal ud af kriserne, er det måske ikke så dumt at kigge lidt på nogle af de tidligere kriser, vi har været i. Hvad har vi tidligere gjort, når det brændte på? Kriser er mange ting – for tiden snakker man meget om finanskrisen, klima/miljøkrisen og fødevarekrisen, men der er sikkert flere kriser, man kunne trække frem, hvis man leder lidt.

Lad os tage fat i en af tidligere tiders største kriser: Anden Verdenskrig. Noget af det, flere regeringer dengang gjorde, var at blande sig i, hvad virksomhederne skulle producere. I årene før og under Anden Verdenskrig blev arbejdskraften kanaliseret over i virksomheder som f.eks. Ford og Volkswagen, og det, som man mente, kunne redde landet, blev produceret: Køretøjer, fly og andet krigsmateriel. Det blev bygget veje og jernbaner, og mange af de landvindinger inden for teknologi, som blev udviklet i krigstiden har siden skabt forretningsgrundlaget for mange virksomheder. Trods den tragiske kontekst, er det tankevækkende, hvilken eksplosiv udvikling af bestemte løsninger, man skabte dengang.

Store dele af dagens erhvervsliv er modstandere af det, man kalder ”pick the solution” – altså at man via regulering og økonomiske virkemidler vælger, hvilke løsninger man gerne ser blomstre op. Holdningen er, at markedet bedst selv kan ”vælge” de løsninger, der kan sælges i morgen.

Men problemet er, at markedet kun kan se økonomi og i øvrigt ikke kan se længere frem end nogle måneder. Markedet kan ikke se klimakrisen, miljøkrisen og fødevarekrisen – kun finanskrisen. Hvis vi nu – i stedet for kun at have øje for at løse finanskrisen med bankpakker og andre dyre lappeløsninger – forsøger at hjælpe markedet til at se fremtiden i et bredere lys, så kan vi måske gøre en forskel. Det kunne for eksempel ske ved at brandbeskatte biler, der kun kører 14 km/l, ved at skabe gunstige markeder for økologi, grøntsager og fisk, ved at udfase olie- og naturgasfyr, ved at sætte alt ind på vedvarende energi og ved at beskatte produkternes ressourceforbrug.


Jamen så er der vel nogen brancher, der får det svært? Ja, nogen bliver nødt til at stille om, og det skal de jo have hjælp til. Men tiden er ikke til status quo, gamle dyder eller ”jamen sådan har vi altid gjort”. Tiden er til omstilling, nye veje, nye alliancer, nye produktionsformer, nye ejerformer, nye toner og nye sejre.


2 kommentarer:

  1. Pick the solution er i øvrigt helt på linje med DNs præsidents udmelding omkring Natur- og Landbrugskommissionens arbejde (http://praesidentdn.blogspot.com/2012/04/goddag-til-natur-og-landbrugskommission.html), som startede i går: Slut med MADS (Mere Af Det Samme). Vi har i den grad brug for, at alle tager sig sammen og tænker nyt i disse år. Fra landmand til minister.

    SvarSlet
  2. Finanskrisen er jo ikke rigtigt startet endnu.

    Vi har i mange år kørt efter planned obsolescence. Folk er faktisk uddannet til at udvikle produkter der ikke holder. I USA har de en lovgivning der kræver det, da det var deres metode til at komme ud af sidste finanskrise. Hvis man kigger på det ud fra et rent økonomisk syn er det jo ret let at se hvordan man kommer ud af denne såkaldte krise.

    Det hele hænger pt på hovedet. Kvalitet og vedvarende er nogle af de ord der kommer på banen. Med den tankegang vil tro og håbe på at det bliver uundgåeligt ikke at tage stilling til fødevare, klima og miljøet.

    Hvis ikke er jeg ked af sige at finanskrisen først starter og det bliver ikke kønt. Vi kan muligvis se frem til noget der er værre end 1928 og så kan vi muligvis se frem til anarki. Men jeg vil tro at Klima, fødevare og klima problemer stopper på den ene eller den anden måde

    Enten udvikler vi os eller så nedbryder vi.

    SvarSlet