tirsdag den 20. april 2010

Hvad kan vi lære af en vulkansky?

Hele Nordeuropa er i undtagelsestilstand! Naturen viser sig fra sin problematiske side, og det umuliggør flytrafik i store dele af verden. Flere spørger mig, hvad dette betyder for klimaet mere globalt? Ja, mandag aften hørte vi en forsker fortælle, at det globale klima nok ikke påvirkes noget særligt. Vulkanen hører til de små, og den befinder sig ret højt mod nord, hvor der ikke er særlig meget solindstråling at hæmme.

Men hvad så med de indirekte effekter? Tusindvis af mennesker er strandet rundt om i verden og kan ikke flyve hjem; tusinder af erhvervsfolk kan ikke komme til de møder, de havde planlagt. Hvad gør man så?

Ja, man gør i virkeligheden noget, som gavner vores klima. Det, vi ser, er for eksempel, at de strandede personer hyrer taxaer til at køre den lange tur, de ellers skulle have fløjet, eller de lejer en bil. For at spare penge, arrangerer man samkørsel, som er en rigtig god måde at nedbringe CO2-udslippet på. Tre erhvervsfolk og en chauffør i bil fra København til Bruxelles giver nok en CO2-udledning, der er noget mindre end flyveturen.

Mange tager også toget – hvis de da ellers kan nå at få en plads, og der skal nok være nogle Harry’er i flokken, som sværger til bil og fly, som nu opdager, at toget er en behagelig arbejdsplads undervejs på rejsen. I toget kan man også gå lidt rundt og strække ben, der kræves hverken hysterisk sikkerhed, eller at man har cheket ind en time før afrejse, m.m.

Mest interessant er måske alle de virksomheder, som farer ud og køber eller lejer video-konference-udstyr, så man kan holde de aftalte møder uden at skulle flyve... De finder så ud af, at det rent faktisk virker at holde møder over lang afstand på den måde – og måske erstatter de fremover 8 ud af 10 flyrejser med videokonferencer... Det ville nedbringe CO2-udledningen markant.

Ja, der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget…

Ingen kommentarer:

Send en kommentar