torsdag den 15. april 2010

Verdensmestre i affald – på flere måder

Danskerne producerer mest affald per borger i EU! Tankevækkende at landet med verdens første miljøministerium, nu er verdens værste på affaldsområdet! Men samtidig er Danmark på mange måder også blandt de bedste til at håndtere affald; for eksempel er vores affaldsforbrændingsprocesser blandt verdens bedste – med de laveste emissioner og en høj energiudnyttelse… Gad vide, om der egentlig er en sammenhæng…?

I 1980’erne og 1990’erne grundlagde myndighederne den danske forbrændingskultur for husholdningsaffald. Vi valgte det næstbedste, fordi det bedste dengang ikke var muligt: Affaldsminimering og genanvendelse af en lang række materialer var simpelthen for komplekst og dyrt dengang. Derfor valgte man modellen med kraftvarme baseret langt hen ad vejen på affaldsforbrænding. Fjernvarmen blev udbygget, og samlet set har modellen været god for sin tid.

Men nu må vi så se at komme videre! Vugge-til-vugge-princippet er på vej ind mange steder, og grundtankerne er gode: Det handler om kredsløb, om at lukke materialestrømmene, så de mødes igen. Det hænger nøje sammen med trenden i Europæisk regulering, der hedder producentansvar; at virksomhederne skal have det fulde ansvar for produktet – også når det er udtjent. Det gælder allerede for elektronikprodukter i dag, og det er jo netop den liberale linje, miljøministeren efterlyste i artiklen i Berlingske den 13. april om regeringens affaldsstrategi – en affaldsstrategi, der er uden mål, midler og bevillinger.

Det smarte ved producentansvar er, at når virksomhederne ved, at de får deres egne produkter i hovedet igen, når de er udtjente, ja så er der virkelig gode incitamenter for at fjerne tungmetaller og andre problematiske stoffer fra produkterne, når de produceres. Der er gode grunde til, at gøre produkterne adskil-bare og reparér-bare og på andre måder sikre, at de kan gå tilbage i cyklus og bruges igen. Så er det, at vi for alvor er ved at lære noget af naturen, som jo bruger de principper hver dag.

Designer Mette Bak Andersen har designet en lampe til DN, som er produceret i genbrugsplast. Den kan du vinde (se her: www.hvisduvarenhjort.dk) i forbindelse med affaldsindsamlingen, som finder sted på søndag. Der er allerede 83.300 tilmeldte – folk, som mener, der bør være mere styr på vores affald, og som nok også ville glæde sig over større genbrug af materialer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar